Čajové konvice

Lisy na čaj fungují podobně jako pístové spařovače - umožňují připravit velké množství aromatického nápoje, aniž byste museli lovit zbylé lístky ze šálku. Od french pressů se však liší tím, že místo scezení přes sítko se kávová sedlina a lístky namočí již ve vroucí vodě ve speciálním sítku. Džbány jsou také obvykle větší než pístové vařiče, takže jsou vhodné pro různé okolnosti, například pro rodinnou návštěvu nebo letní zahradní party.

Jak mám čaj vařit, abych z něj získal plnou chuť?


K louhování čaje se obvykle používají konvice. Je to především proto, že jemné sítko french pressu kávu důkladněji přecedí - zbaví ji také prachu, který může kávě dodat těžkou pachuť. V konvičce na vaření kávy se kávová sedlina a lístky "pověsí" ve vodě a přirozeně vydávají své aroma - proto je tak důležité správné zpracování, aby byl výsledný nápoj plný chuti.

Při vaření čaje je velmi důležitá nejen celková doba louhování, ale také teplota vody. Zajímavé je, že důležitá je i samotná voda - do varné konvice nalijte filtrovanou vodu, nikoliv pouze převařenou. Voda z kohoutku totiž může mít svou vlastní chuť, která bude narušovat výslednou chuť čaje.

Černý a červený čaj by se měl vařit při teplotě 96 stupňů (2-3 minuty), zelený čaj při 65-80 stupních (1-3 minuty) a bílý čaj při 75-85 stupních (nejdéle, 3-5 minut).

Varné konvice - proč má čaj lepší chuť?


Čaj vydává své aroma v prvních minutách (podle výše popsaného rozpisu) a příliš dlouho louhovaný se stává trpkým, příliš silným, vtíravým v chuti. Proto jsou čajové sáčky opatřeny provázkem, aby se daly snáze vytáhnout ze šálku. U listového čaje je to však obtížnější. Proto jsou čajové konvice se sítkem vhodným doplňkem, který se hodí v každé domácnosti - lístky zůstávají v sítku, které lze po dostatečně dlouhé době volně vytáhnout. To, co zůstane uvnitř, je aromatický nálev bez zbytků sušeného čaje.

Většina konvic na čaj má ne náhodou skleněné stěny - průhledné sklo umožňuje vidět, kdy je čaj připraven k pití. Ve skleněných čajových konvicích si také můžete vychutnat krásu louhování tzv. kvetoucího čaje.

Nejen horký!


Čajové konvice umožňují uvařit obrovské množství nálevu najednou - snadno si tak připravíte domácí ledový čaj nebo studený nálev. Varné konvice lze využít i kreativnějším způsobem - například do sítka můžete po vytažení lístků vložit speciální čajové džemy nebo v létě kombinovat studenou vodu s citrusy.

V našem internetovém obchodě najdete varné konvice té nejvyšší kvality. Nejenže vám umožní vychutnat si lahodný šálek čaje, ale také se hodí do každého interiéru, protože jejich moderní design vychází z univerzální kombinace černé barvy a skla. Podívejte se na to!