Kávovary

V kuchyni každého milovníka kávy nesmí chybět pořádný kávovar, který vydrží mnoho let každodenního používání. Kávovary se od french pressů liší způsobem fungování - v kávovaru je založeno na využití tlaku, zatímco v zalévacím kávovaru voda jednoduše prochází mezi mletými zrny. Obě řešení mají své příznivce i odpůrce a znalci kávy mohou poznat rozdíl v chuti nápoje z obou přístrojů. Abyste si vy i vaši hosté mohli vychutnat kávu z kávovaru, je třeba zvolit správný model. Zde se dozvíte, jak vybrat ideální kávovar a jak v něm připravit kávu pro dokonalou chuť.

Jak kávovar funguje?


Konstrukce kávovaru je natolik jednoduchá, že se od 30. let 20. století, kdy byl v Itálii vynalezen, dochovala prakticky beze změny. Jeho původ snad nikoho nepřekvapí, nebo ano? Kávovar se skládá ze spodní nádoby s ventilem - sem se nalévá voda -, sítka a horní části s rukojetí. Ačkoli je možné začít vařit i studenou kávu, odborníci doporučují používat vroucí vodu - výrazně se tím zkrátí doba vaření a hotový nápoj tak získá jemnější chuť. Snížení kontaktu kávových zrn s teplem pomáhá eliminovat hořkou pachuť pražené kávy.

Jak se vaří káva v kavárně?


Namletá zrna se nasypou do sítka - výsledný prášek by měl mít tloušťku písku nebo kuchyňské soli, kterou lze nahmatat pod prsty. Pro začátečníky je obtížné zvolit správné množství kávy do kavárny, proto je nejlepší zkoušet metodou pokusu a omylu.
Sítko můžete naplnit a poté prášek jemně našlehat prsty - je důležité, aby okraje zůstaly čisté.
Do spodní části nalijte vodu - po rysku nebo těsně pod bezpečnostní ventil.
Nyní můžete kávovar vypnout a postavit jej na plyn nebo indukci. Pokud otevřete víko, uvidíte na vlastní oči, jak se káva přelévá do horní části. Uvařená káva by měla jemně proudit a ne tryskat pod tlakem - to by mohlo být známkou příliš vysoké teploty nebo špatného mletí zrn.
Nyní vyjměte kávovar z hořáku / vařiče / indukce..... Mělo by se tak stát, jakmile se ozve specifický bublavý zvuk - další ponechání na plameni nápoj neposílí, spíše naopak. Velmi dlouhé udržování kávovaru na plameni nebo indukci dodá připravované kávě nepříjemnou spálenou chuť.


Na co se zaměřit při výběru nejlepšího kávovaru?


Při výběru kávovaru se opravdu nevyplatí šetřit. Levné modely jsou obvykle vyrobeny z hliníku pochybné kvality, který při kontaktu s nápoji reaguje - pokud nemáte rádi kovovou pachuť v kávě, je lepší zvolit ocelový model vyrobený s důrazem na detail, který nevystaví vaše zdraví a tělo nepříznivým kovovým iontům a připravené espresso bude chutnat výborně.

Velmi důležité je také zkontrolovat, zda je bezpečnostní ventil skutečně určen k zajištění bezpečnosti - levnější modely mají často fiktivní ventily. Ve spodní části kavárny vzniká při vaření velký tlak, který může výrobek zevnitř i roztrhnout.

Kromě toho se před koupí kávovaru nezapomeňte ujistit, že je vhodný pro typ sporáku, na kterém budete kávu vařit. Kávovar pro indukci je vyroben z kovu a má o něco širší dno než kávovary pro běžné plynové sporáky. Samozřejmě máme na výběr i univerzální modely, které budou fungovat na všech typech sporáků.

Nezapomeňte také vybírat modely s pohodlnými rukojeťmi, nejlépe pogumovanými, abyste se nepopálili.

Prohlédněte si kávovary, které na vás čekají na Homli! Vysoká kvalita a nízká cena zde jdou ruku v ruce - stejně jako krásný design a funkčnost.